Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Gimnastica de aur, șpagat între performanță și antrenamente în săli închiriate

Main ziar p1 Antrenoarea de gimnastică, Mariana Mezei, a obținut sute de medalii cu elevele ei, iar multe dintre antrenamente le-a făcut în săli închiriate și improprii. Foto: Vecinul.net

„Nu avem o sală doar pentru noi. Ne antrenăm în săli închiriate și chiar și așa câștigăm medalii la campionatele europene și mondiale,” spune pentru Vecinul.net antrenoarea Mariana Mezei, 42 de ani, cea care a obținut cu elevele ei peste 260 de medalii la gimnastică ritmică și peste 70 de medalii la gimnastică aerobică. 

Prima condiție ca să obții performanță e spațiul de antrenament, iar apoi contează numărul orelor de antrenament, spune pentru Vecinul.net Mariana Mezei, multiplă campioană națională și antrenoare de gimnastică ritmică și aerobică. „La juniori ai nevoie de două antrenamente pe zi. Dacă vrem finală la un campionat european sau mondial, e nevoie de minimum opt ore de sală, cu maestru de balet alături de o sportivă, cu program de recuperare și vitaminizare corespunzator,” spune ea.

Potrivit Marianei, în București nu există o sală proprie pentru gimnastica ritmică, iar sala unde se antrenează lotul de seniori a fost obținută de abia în urmă cu doi ani. O sală pentru antrenamente are nevoie de minimum 20 de metri pe 20 de metri, iar la gimnastică ritmică e nevoie de minimum 10 metri în înălțime pentru lansările obiectelor.

Noi încă facem performanță în condiții improprii. În această sală unde filmați acum am scos primele campioane. Aici am obținut primele mele medalii, în această sală improrie de șapte metri pe șapte. Noi nu avem o bază personală pentru antrenamente. Noi închiriem spații, închiriem până și spațiul din cadrul facultății de sport,” adaugă Mariana.

 

Performanță obținută cu antrenori-voluntari la națională

Chiar dacă România a reușit să aducă numeroase medalii, antrenorii sunt voluntari și merg în timpul lor liber la antrenamentele lotului național. „Suntem voluntari în cadrul lotului național de gimnastică aerobică, atât eu, cât și antrenorul coordonator, Maria Fumea. Noi suntem angajații unor cluburi sportive, unde suntem obligați să ne întoarcem, să preluăm și să antrenăm copiii de acolo. Noi pentru activitatea de la club suntem plătite, nu pentru ceea ce facem pentru federație. Federația ar trebui să aibă angajați, dar nu există posturi, nu există nici măcar o indemnizație, nimic pentru noi. Nu se poate ca atunci când mergi la un campionat mondial să nu-ți cânte imnul, nici nu acceptăm,” mărturisește Mariana.

Ea le cere celor care conduc destinele sportului românesc să nu uite de unde au plecat, să facă vizite în cadrul cluburilor și al loturilor. „Un antrenor este plătit pentru munca depusă într-un singur loc, chiar dacă antrenează și la club și lotul național. Dacă noi ne-am retrage în cadrul cluburilor pentru că doar acolo suntem plătiți, atunci Federația ce ar mai face? Ce s-ar întâmpla cu loturile naționale? Fără o pregătire centralizată, România nu ar mai putea bate la podiumul mondial sau olimpic,” e de părere antrenoarea de gimnastică.

Abonează-te acum la Vecinul.net (de la 15 lei pe lună sau 99 de lei pe an) și află ce spune Mariana despre necalificarea, pentru prima dată în ultimii 48 de ani, a echipei de gimnastică a României la Jocurile Olimpice chiar în anul în care s-au împlinit 40 de ani de la zecele perfect obținut de Nadia Comăneci în 1976 la Montreal.

 

Motivația de a merge înainte

Mariana spune că a avut oferte de contract să plece în strănitătate însă ceva nu a lăsat-o să plece. „Nu știu ce mă ține. Îmi place ceea ce fac și îmi doresc să las în urma mea pe cineva să aibă această nebunie să continue drumul. Nu vreau să se oprească aici. Dacă am ceda și noi, cei câțiva care mai suntem, ce se va întâmpla cu copiii noștri?,” se întreabă Mariana.

 

„Medalia cea mai importantă e să dăruiesc mai departe”

A obținut cu elevele ei peste 260 de medalii la gimnastică ritmică și peste 70 de medalii la gimnastică aerobică. „La o medalie, apuc să mă bucur câteva minute și apoi mă gândesc la următoarea competiție. Bucuria cea mai mare e când copiii se întorc cu medalii. Când un copil se întoarce fără o medalie, am obiectiv ca acel copil să ajungă în echipa de bază și apoi să obțină medalia. Medalia cea mai importantă pentru mine nu e să păstrez totul pentru mine, ci să dăruiesc mai departe,” spune Mariana pentru Vecinul.net.

 

„Ne-am făcut cunoscuți prin sport și cultură”

Valeria Răcilă van Groningen spunea într-un interviu recent acordat pentru Vecinul.net că sportul și educația sunt esențiale pentru dezvoltare. „Dacă ți se iau sportul și cultura ce poți să mai faci?,” se întreba Valeria. Mariana consideră și ea că fără sport și fără educație nu poți să faci nimic. „Să nu uităm că ne-am făcut cunoscuți prin sport și cultur[. Fără un cercetător, fără un muzician, fără o balerină foarte bună, România nu mai exista. Ei ridică România și scrie acolo, pe spatelor lor, România,” a spus Mariana pentru Vecinul.net.

Antrenoarea de gimnastică susține că sportul nu trebuie să elimine școala. „Școala e importantă pentru toți. Fără școală nu putem ajunge să avem rezultate. Creierul, dacă nu e antrenat, nu funcționează cum trebuie. Cei mai buni copii care au luat medalii sunt foarte buni și la școală. Am avut o sportivă recent admisă la două facultăți și a fost șefă de promoție la liceu,” spune cu mândrie Mariana.

 

„Dacă gimnastica ar obține rezultatele din fotbal, m-aș lăsa de meserie”

Oricât de dură ar fi situația din gimnastică, aici nu vom vedea niciodată rezultatele dezastruoase din fotbal, susține Mariana cu convingere.

„Dacă gimnastica ar obține rezultatele din fotbal, m-aș lăsa de meserie. Nu concep așa ceva. Nu știu ce le lipsește. Soțul meu e antrenor de fotbal și învățăm unul de la celălalt, însă fotbalul e o altă lume. La gimnastică nu sunt acceptați sportivii care nu au determinare. Și nu doar aici, haideți să vorbim de Simona Halep care revine de fiecare dată și o dau exemplu sportivilor mei. Îl dau exemplu pe Marian Drăgulescu care își făcea singur programul. Cred că jucătorilor noștri de la echipa națională le-a lipsit determinarea,” e de părerea antrenoarea de gimnastică.

 

Abonează-te acum la Vecinul.net (de la 15 lei pe lună sau 99 de lei pe an) și află ce spune Mariana despre dezvăluirile Mariei Olaru și despre sistemul în care antrenorii erau obligați să dea în scris numărul de medalii pe care îl vor lua înainte de a pleca la concurs. 

 

Ai nevoie de cont premium pentru a putea vizualiza tot conținutul. Abonează-te aici!

Acest articol este proprietatea Vecinul.net și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link activ către pagina acestui articol.

Share


Alte articole0 Comentarii


Adaugă un comentariu

Îți apreciem părerea. Intră în cont și vei putea comenta.