Voi stiti diferenta dintre o metafora si o comparatie?

Postat de alexandra.ambrozie - 14:48 25/07/16

​Adrian Năstase a scris pe blog ca termenul de „indian” folosit intr-o declaratie anterioara la adresa romanilor din strainatate (diaspora) ar fi fost o „metafora”.

„Eu am analizat spectrul politic românesc și, în legătura cu USB — în condițiile unei eventuale coalizări a mai multor organizații civice — am folosit o metaforă, întrebându-mă dacă nu cumva vor fi mai mulți ‘generali’ (șefi ai organizațiilor afiliate) decât ‘indieni’ (membri, ‘soldați’). Este o metaforă comună, cunoscută celor care au absolvit liceul. În acest context, m-am referit și la votanții din diaspora,” a scris Adrian Năstase.

Pentru ca domnul Nastase este un domn cu carte, ii explic aici diferenta dintre metafora si comparatie:

Metafora (din greacă: metapherin) este o figură de stil prin care se trece de la sensul obișnuit al unui cuvânt la alt sens, prin intermediul unei comparații subînțelese. Procesul de realizare a metaforei constă în “punerea semnului identității între două obiecte diferite (lucruri, ființe, persoane) prin numele lor, pe baza unei analogii”.

Comparația este un procedeu artistic care constă în alăturarea a doi termeni (obiecte, persoane, idei, fenomene, acțiuni etc.) cu însușiri asemănătoare, urmărindu-se evidențierea anumitor caracteristici ale primului (de comparat), prin intermediul celui de-al doilea (cu care se compară). Relația de asemănare este pusă în evidență prin folosirea unor grupuri de cuvinte sau a unor cuvinte cum ar fi: ca, precum, asemenea, la fel ca etc.


Adaugă un comentariu

Îți apreciem părerea. Intră în cont și vei putea comenta.Alte articole