Cum a ajuns ciungul orb sa fie olog - O parabola despre BNR, UE, Lehman Brothers, credite, CHF

Postat de Florin Cepraga - 01:18 25/10/16
Immoral

O parabola despre BNR, UE, Lehman Brothers, credite, CHF

Ciungul s-a nascut normal. Avea doua maini, doua picioare, creier si toate celelalte lucruri care-l fac om. Adica nu s-a nascut ciung. S-a nascut normal. Ceea ce e senzational e ca era roman.

Ceea si mai senzational decat senzationalul e cum a ajuns pe masa de operatie sub privirile atente ale supraveghetorilor. Asta e o alta poveste.

Prin 2007, omul a vrut sa intre intr-un club. Mai mult sau mai putin pregatit, de voie de nevoie, intra intr-un club pe care erau doua litere: UE. Nu prea stia omul nostru ce inseamna, dar stia ca e un fel de Bamboo unde nu iei bataie la intrare.

Cum statea el in club, asa, i s-a facut sete si a intrebat ce poate sa bea. Se duce la barman si zice: da-mi una mica, pe 30 de ani, ca ma grabesc, mi-e sete rau.

Barmanul avea un tricou mare pe care scria BNR, se uita la el si zice: Daca ti-e sete, si iti este, uite sunt doua cozi: La coada din dreapta sa da bere romaneasca. Ii spune RON. Costa mai mult ca e de-a casei! (sic) La coada din stanga se da bere din Vest. Se cheama EUR. Costa mai putin ca ne-o aduc altii direct (sic).

Omul nostru se uita in stanga, se uita in dreapta si zice: Auzi, nene, eu nu vreau sa ma imbat. Vreau sa beau un pahar cu apa ca mi-e sete.

Barmanul se uita si ii spune: Te stiu eu, tu vrei sa bei multa apa si ieftina. Du-te sa vorbesti cu Mitica ca te rezolva el. Ii spui ca te-am trimis eu, Mugurel. Stie el!

Omul se duce la Mitici, cica erau niste brokeri sau banci gata autorizati de barmanul cu tricoul pe care scria BNR, si le spune ca vrea apa. La Mitica nu era coada, doar niste fraieri pe acolo faceau atmosfera.

Aia isi freaca mainile de bucurie si ii spun: Frate, in viata mea n-am vazut un lucru mai destept. Sa bei apa in club e foarte tare. Uite, ca e apa chioara, te costa atata.

Da omul sa plateasca si Mitica ii spune: Frate, dar n-o sa mai bei? Imi platesti cand pleci.

Sta omul in club si se uita. Si cum se uita el asa, pe la capatul celalalt al clubului, vede o vapaie. Se facuse tarzior, era toamna lui 2008 si vede cum niste scandalagii, cica erau fratii Lehman, cad mahmuri si incendiaza barul.

Se duce omul la Mitica sa plateasca si sa plece si Mitica ii spune: Ei acu, te costa dublu.

Omul se uita mirat: Pai, apa e mai scumpa decat berile alea pe care le aveai inainte.

La care Mitica ii spune: Ei, vezi, daca ai vrut sa bei apa, acum plateste! Berea nu-ti mai placea!

Se cauta asta prin buzunare, vrea sa plateasca dar n-are dublu. Mitica ii zice: Frate, uite, iti scoti un ochi, il lasi aici si cand ai banii vii, platesti, si ti-l dau inapoi.

Intre timp barul luase foc de-a binelea. Omul zice da, da sa iasa, ii intra fum in ochi, nu vede bine si e prins la usa. Calcat in picioare, ii strivesc ceilalti o mana, dar reuseste sa iasa. E dus la spital si ii spun ca nu au ce sa mai faca trebuie sa i-o amputeze.

Sta omul nostru asa si zice: Cum fac eu rost de bani, ca am ramas si fara ochi si acum raman si fara mana? Cum il platesc pe Mitica a lu Mugurel, cum il platesc si pe doctor!

In fine, il anesteziaza asistentele si, din greseala doctorul de serviciu, ca intr-un malpraxis, ii amputeaza piciorul in loc sa-i amputeze bratul.

Printre picaturi, deschide omul nostru ochii si da de barmanul Mugurel. Nu stia daca viseaza sau nu. Doctorul nostru era barman cu tricoul BNR in timpul liber.

Cand sa-si revina omul si se vede fara picior sa lesine nu alta.

Mugurel ii zice sa fie fericit ca un picior nu e o masa critica, e cam asa vreo 5% din total, deci nu e vreun risc sistemic.

Omul ii spune: N-am bani sa platesc sa-mi iau ochiul inapoi.

Mugurel: Nu-ti fa griji. Nu ti-am spus eu ca nu incurajez bautura decat aia autohtona. Uite ce ai patit daca ai baut apa! Nu-ti fa griji pentru ochiul ala, ti-am amputat un picior care putea sa aiba o cangrena pe viitor cine stie, deci am fost prevazatori! N-am prevazut incendiul, dar in rest ne ies toate la fix.

Mugurel e foarte credincios. De cand e el barman-sef s-a schimbat Tatucul de cateva ori si chiar si Patriarhul. Dar Mugurel stie ca, ceva mai presus de el, il obliga moral sa le dea oamenilor de baut intr-un bar in flacari.

Cum statea omul nostru fara ochi si cu piciorul bun amputat, i se face rau de la bratul zdrobit in club si incepe sa piarda sange.

Il vede un doctor, vrea sa-l bage in sala de operatie si Mugurel isi cheama Miticii si zice: Lasa-l pe asta ca a baut apa, stai sa vezi cand or veni aia care au baut bere!


Adaugă un comentariu

Îți apreciem părerea. Intră în cont și vei putea comenta.Alte articole