Ce alegi: să-ți reeduci compatrioții sau să emigrezi?

Postat de Dan Ioan Popp - 17:30 05/07/16
Cultural map wvs6 2015

Esti diferit fată de .... conationalii tăi ?

Ai alte valori fată de ceilalți ?

Unii isi sufleca manecile si pornesc revolutii pentru educarea românilor ,iar altii decid să emigreze.

Așa cum natiile pot fi in locuri diferite pe cele patru cadrane ale valorilor esențiale si oamenii pot fi diverși si chiar opuși : tradiționalist religios sau liberal rational, respectiv obediend comunitarist sau responsabil egocentrat. Însumarea trăsăturilor individuale ale românilor dă amprenta natiei române .

Schimbându-ne pe noi înșine , schimbăm natia…sau noi înșine vom sfârși prin a fi ....ca ceilalti.

Axele diagramei/hartii :

Valorile tradiționale ori Valorile secular-rationale (axa verticala) fata de Valorile de supravietuire ori Valorile auto-expresiei ( axa orizontala).

Pe diagramă poti alege o tintă și un traseu, și, ca la jocul “Piticot” , timp de 10-20 de ani să începi “să muti” România (adică românii) din actuala pozitie apropiată de Iraq si Azerbaigean, undeva cât mai la dreapta . Acolo unde emigrează majoritatea românilor . Dar ce poti face cu cei dimprejur?

Harta culturală globală arată cum scorul națiunilor este amplasat in aceste două dimensiuni.

Deplasandu-ne in sus pe aceasta hartă reflectăm glisarea de la Valorile Tradiționale catre Valorile Secular-Rationale si deplasandu-ne spre dreapta reflectăm glisarea de la Valorile de Supravietuire la Valorile de Exprimare a Sinelui.

Valorile Tradiționale exprimă importanta religiei, legăturile părinte -copil, supunerea fata de autoritate si valorile familiei tradiționale . Oamenii care îmbrătisează aceste valori de deasemenea resping divorțul ,avortul,eutanasia si sinuciderea.Aceste societăti au un nivel inalt al mândriei naționale si o perspectiva nationalistă .

Valorile Secular-rationale au preferințele opuse valorilor tradiționale .Aceste societăti pun mai putin accentul pe religie, valorile familiei tradiționale si autoritate. Divorțul , avortul, eutanasia si sinuciderea sunt văzute ca fiind relativ acceptabile . ( sinuciderea nu este neaparat mai frecventă ).

Valorile de Supraviețuire pun accentul pe siguranta economică si fizică .Valorile sunt legate de o abordare relativ etnocentrica si de un nivel scăzut al încrederii si toleranței .

Valorile Expresiei Sinelui acordă prioritate sporită protecției mediului, o mai mare tolerantă fată de străini ,atentiei hommosexualilor si lesbienelor si egalitate intre sexe si o creștere a cerintei de participare la generarea deciziilor in viata economică si politică .

Dupa World Values Survey…


Adaugă un comentariu

Îți apreciem părerea. Intră în cont și vei putea comenta.Alte articole