Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Valeria Răcilă van Groningen: „Dacă ți se iau sportul și cultura, ce poți să mai faci?”

Crop svgr 20150516l1022789

Ce poți să faci în România? Să fugi? Ce-ai spune dacă răspunsul ar fi da și ar fi chiar cu folos? Cea mai bună promovare turistică pentru o țară e un maraton internațional, spune fosta campioană olimpică la canotaj Valeria Răcilă van Groningen pentru Vecinul.net.

Valeria este președintele asociației care organizează maratonul internațional de la București, care va avea loc anul acesta pe 8-9 octombrie și la care vor participa peste 10.000 de oameni din 50 de țări. Ea crede că autoritățile ar trebui să sprijine astfel de evenimente importante. „Este elementar, este important. Dacă ți se iau sportul și cultura, ce poți să mai faci?”

Valeria Răcilă van Groningen spune că Bucureștiul va avea, în continuare, propriul maraton internațional și că nu s-a pus nicio clipă problema ca evenimentul de la București să se închidă. Vecinul.net a stat de vorbă cu Valeria după ce Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a dispus sistarea organizării unor evenimente culturale sau sportive în zonele centrale ale Bucureștiului pe motiv că ar perturba traficul.

„Cred că fiecare țară din lume are un maraton internațional și cred că și România merită să aibă unul. Bineînțeles că Bucureștiul are de câștigat de pe urma unui astfel de eveniment. Vin foarte mulți străini care se cazează aici, mănâncă aici, vizitează orașul. E un fel de turism sportiv și e bine pentru oraș,” ne-a spus Valeria, care-și aduce aminte cât de greu s-a dezvoltat acest sport în rândul românilor, deși e foarte puțin costisitor.

 

Abonează-te acum la Vecinul.net și află cum a început Valeria, canotoarea română medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1984, să organizeze maratonul de la București și ce planuri are pentru 2017, când va avea loc cea de-a zecea ediție.

 

Om versus mașină. Cum fac alții? Exemplul Londra

Dezbaterile s-au aprins în România după ce mai mulți bucureșteni s-au plâns la primărie că manifestările din weekend blochează traficul în zonele centrale. „Eu cred că șase ore cât se închide circulația pentru maraton nu este o problemă. Noi lăsăm tot timpul o bandă liberă pentru urgențe sau pentru riverani dacă trebuie să plece undeva. Am alergat la foarte multe maratoane internaționale. Am alergat la maratonul de la Londra de două ori. Acolo se închide circulația chiar cu o seară înainte de a începe evenimentul. Acum câțiva ani, finish-ul a fost în fața Palatului Buckingham. Este o sărbătoare a orașului. Peste două milioane de oameni îi încurajează pe alergători. Este o atmosferă fantastică în oraș,” a spus Valeria despre cum se organizează unul dintre cele mai mari maratoane din Europa.

 

Gabi Szabo, descoperită la un cros în oraș

În cadrul maratonului au loc și alte probe, precum cele de semi-maraton, de ștafetă și curse pentru copii, pe categorii de vârstă. „Avem o cursă a tinerilor de la 12 la 18 ani ca să-i încurajăm să facă mișcare pentru că acum tableta și tehnologia îi țin departe de mișcare. Cine știe, din acești mici alergători, poate mai târziu vor ajunge unii dintre ei și campioni dacă vor prinde gustul alergării. Așa a fost selecționată și Gabi Szabo la un cros la Bistrița-Năsăud,” a spus Valeria.

 

„Dacă ți se iau sportul și cultura, ce poți să mai faci? Stai în casă?”

Întrebată de Vecinul.net „ce poți să faci în România în 2016 dacă nu poți să alergi?”, Valeria ne-a răspuns:

„Este elementar, este important. Dacă ți se ia sportul și cultura, ce poți să mai faci? Stai în casă? Și așa am devenit foarte sedentari. Mi-e milă de copii pentru că mulți sunt lăsați la voia întâmplării. Văd copii care nu pot nici măcar să meargă pe stradă pentru că sunt obezi. Cred că educația e foarte importantă.”

 

„România e frumoasă, să nu ne batem joc de ea!”

Revenită în România în 1993, Valeria spune că țara este frumoasă, însă și-ar dori ca atitudinea românilor să se schimbe. „Avem o țară minunată. Dacă privești de sus vezi verde, vezi frumos, vezi o Românie frumoasă. De exemplu, am aterizat la Los Angeles pentru un maraton și totul era gri, un oraș fără apă. Să nu ne batem joc, să avem grijă de ce avem și să nu distrugem mai mult decât am distrus până acum. Avem la noi în țară așa o răutate <<să moară și capra vecinului>> ceea ce nu este în regulă. Ar trebui să devenim mai buni și să-i ajutăm cât de mult putem pe cei din jurul nostru,” a fost sfatul Valeriei.

 

Abonează-te acum la Vecinul.net și află care sunt cele cinci motive pentru care e bine să alergi, spuse chiar de Valeria Răcilă van Groningen. 

 

Ai nevoie de cont premium pentru a putea vizualiza tot conținutul. Abonează-te aici!

Acest articol este proprietatea Vecinul.net și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link activ către pagina acestui articol.

Share


Alte articole0 Comentarii


Adaugă un comentariu

Îți apreciem părerea. Intră în cont și vei putea comenta.