Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Tibi Ușeriu, primul om care câștigă a treia oară la rând cursa de la Cercul Polar

Tibi-useriu-in-ultimii-km Tibi Ușeriu a câștigat pentru a treia consecutiv ultramaratonul Artic 6633, cea mai dură cursă de anduranță din lume.

Tibi Ușeriu a câștigat pentru a treia consecutiv ultramaratonul Artic 6633, cea mai dură cursă de anduranță din lume, la capătul unei curse care a durat 7 zile și 5 ore. La start s-au înscris 32 de concurenţi, din care 23 la cursa de 350+ mile însă după prima zi de concurs, opt dintre participanţi, printre care şi trei din cei patru români au abandonat. După aproape şapte zile de maraton în cursa de 350+ mile au mai rămas doar şase concurenţi.   

Cea de-a zecea ediție a cursei de la Cercul Polar a avut o lungime de 617 kilometri, cu 50 de kilometri mai mult decât la ediția anterioară, câștigată anul trecut tot de ultramaratonistul român. 

Anul trecut, înainte de a pleca pentru a doua oară la Arctic 6633, Tibi Ușeriu și-a lansat în România cartea cu titlul „27 de pași”. „Sunt doar un om cu liceul neterminat care plantează păduri și aleargă pe munţi,” spune Tibi despre el. În carte, Tibi povesteşte despre viaţa sa şi încercările grele prin care a trecut, greşelile pe care le-a făcut, despre reabilitarea sa, începând din copilărie şi până astăzi. Dacă nu ați comandat deja cartea, vă recomandăm să citiți interviul pentru Vecinul.net.

Cartea poate fi comandată de aici: http://www.tasuleasasocial.ro/proiect/27-de-pasi/

Vecinul.net a realizat un interviu cu Tibi Ușeriu imediat după ce a câștigat primul său ultramaraton de la Cercul Polar, când a devenit primul român care s-a impus în cea mai dură cursă de anduranță din lume.

 

Ghid de supraviețuire urbană cu Tiberiu Ușeriu: 3 lecții de viață învățate din alergare

 

A început să alerge în 2012 când și-a dat seama că obosea după câțiva metri, iar patru ani mai târziu a ajuns să câștige cel mai greu ultramaraton din lume: 566 de kilometri la Cercul Polar. Vecinul.net a stat de vorbă cu Tiberiu Ușeriu, primul român care a câștigat această cursă, și l-a întrebat ce lucruri învățate din alergare pot fi aplicate în viața de zi cu zi de fiecare dintre noi.

„Am încercat tot timpul să mă depășesc. Nu e neapărat nevoie să alergi, poți să faci orice altceva. Singurul lucru care contează e să-ți urmezi visul, să-ți urmezi dorința.”

Astfel a început un interviu maraton cu Tiberiu în care a vorbit cu Vecinul.net despre descoperirea și urmărirea visului.

„Ieșeam la limbare cu câinii și ei fugeau și încercam să alerg după ei și după 300-500 de metri cădeam jos și am zis: Ce fac eu cu viața mea? Mă apropii de 40 de ani și nici nu pot să alerg. Așa a început totul,” povestește campionul, acum la 41 de ani, care a participat la prima cursă montană din viața lui în 2012 și apoi a continuat să se autodepășească.

Antrenamente dure 

Pregătirea pentru cea mai dură cursă din lume a făcut-o în România. Fără antrenor, după cum a crezut el că va reuși să obțină rezultate. „Tot antrenamentul s-a desfășurat aici unde locuiesc și unde lucrez, la Piatra Fântânele (n. red. un sat în partea de est a județului Bistrița-Năsăud, în Pasul Tihuța, la 1.200 de metri altitudine). E o zonă muntoasă, pe mine m-a avantajat și am făcut alergări după cum am gândit eu,” spune Tiberiu.

Doar că antrenamentul pentru zona arctică trebuia să fie unul extrem de dur. „Am alergat destul de sumar, doar în șort și adidași. Erau -17 grade Celsius și făceam alergări de două, trei sau patru ore după care mă întorceam. Nu aveam nici apă cu mine pentru că oricum îngheța. Apoi, o dată pe săptămână, încercam să intru într-o copcă, am un lac aici în zonă. Prima dată am stat șapte secunde și era sa intru în șoc hipotermic, am ajuns să stau apoi și 11 minute, iar acest lucru m-a ajutat foarte mult la Cercul Polar pentru că acolo, dacă te opreai să-ți schimbi hainele de exemplu, în câteva secunde începeai să tremuri. Pe timp de noapte au fost temperaturi și de -52 de grade Celsius,” povestește Tiberiu pentru Vecinul.net.

Strategia de a câștiga 

Cu modestie, el spune că unul din avantajele sale a fost tocmai acela că a fost considerat un outsider.

Eu am fost acolo un no-name și am zis că mă duc cu strategia asta ca să câștig: trag de la început cât pot de tare ca să pot să iau distanță și ceilalți să spună apoi că nu mai au nicio șansă să mă ajungă. În primele trei nopți nu am dormit deloc. Strategia inițială era zece ore să alerg și apoi 45 de minute pauză. Acolo, mi-am schimbat strategia: am zis să nu mai fac pauze în primele 50 de ore,” povestește Tiberiu.

Problemele au început după aceea: o tendinită foarte urâtă și degerături.

„În punctul 7 (n. red. cu 73 de kilometri înainte de final) m-a ajuns concurentul din Singapore. El a plecat cu 45 de minute înaintea mea pentru că eu a trebuit să stau la medic să mă panseze la degete, aveam degerături și arătam oribil. Apoi, eu l-am ajuns și am văzut că el nu mai putea. Atunci m-am decis să trag tare și am ajuns la linia de sosire cu o oră înaintea lui,” spune cel care a terminat primul cursa de opt zile de lângă Cercul Polar.

„Când am terminat, nici nu am știut că am trecut linia de sosire, erau și halucinațiile destul de mari în ultima vreme, nici nu mai eram pe lumea asta. Știam numai că eram într-o competiție și că trebuie s-o termin. Pentru mine era un lucru extraordinar doar să termin această cursă,” a adăugat Tiberiu, care spune că a învățat din alergările sale și câteva lecții de viață.

1) Mi-am dat seama că am limite

„În primul rând, mi-am dat seama că am și eu limite. Eu credeam că sunt invincibil și că am să pot să fac orice. Aici mi-am dat seama că sunt lucruri care te pot da de pământ mai rău decât crezi, cum ar fi oboseala excesivă și frigul.”

2) Pregătirea contează enorm de mult

„Al doilea lucru pe care l-am învățat e că pregătirea de dinainte contează enorm de mult și în cursă și în tot ceea ce vrei să faci. Trebuie să știi la ce te înhami, la ce e acolo. Chiar m-a întrebat cineva dacă mă voi mai duce să fac cursa asta și am spus că nu. Trebuie să fii nebun să te duci să faci cursa asta încă o dată. E o cursă care se face o dată-n viață. La un moment dat, nu mai era nimic care să aibă de a face cu o cursă sportivă. Era între viață și moarte, era supraomenesc ce trebuia să scoți din tine.”

3) Când suntem jos de tot și credem că nu mai putem, întotdeauna e ceva care ne ajută să trecem peste

„Al treilea lucru e că de fiecare dată când suntem jos de tot și credem că nu mai putem, undeva mai este ceva care să ne aducă înapoi la viață, e un moment, un lucru la care să ne gândim și care să ne ajute să trecem peste toate astea.”

Abonează-te ACUM la Vecinul.net și află ce l-a trădat pe Tiberiu Ușeriu în cursa pentru primul loc la 6633 Arctic Ultra, cea mai dură competiție din lume, și ce spune campionul despre teama de eșec.


Prețul unui abonament este de 15 lei pe luna sau 99 de lei pe an. Susține jurnalismul de calitatea și abonează-te acum direct aici: http://vecinul.net/plata

 

Ai nevoie de cont premium pentru a putea vizualiza tot conținutul. Abonează-te aici!

Acest articol este proprietatea Vecinul.net și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link activ către pagina acestui articol.

Share


Alte articole0 Comentarii


Adaugă un comentariu

Îți apreciem părerea. Intră în cont și vei putea comenta.