Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Teatrul Portabil mută scena în sediul companiilor

By flori jianu (32) Scenă din spectacolul „O comedie despre insomnie”. Foto: Flori Jianu

Prinși în trafic cu orele și lucrând la birou de dimineața până seara, puțini sunt angajații companiilor care au timp să ajungă și la o piesă de teatru. Nu sunt însă singurele impedimente.

„Oamenii din ziua de astăzi sunt foarte comozi și nu mai vor să meargă (n. red. la teatru). Se gândesc: mă duc până acolo, pierd atâta timp pe drum, dar poate nici nu-mi place piesa, așa poate că dacă stau cu o oră înainte să se termine programul... Si eu aș sta, mă pun eu în situația lor pentru că până la urmă despre asta-i vorba - și în teatru, în general - să te pui în situația personajului,” spune Cristi Dionise, 28 de ani, actor care face parte din asociația culturală Teatrul Portabil.

„Ar fi minunat dacă s-ar găsi astfel de oameni din simplul punct de vedere că ar putea să ne cunoască și să vadă că ceea ce facem noi este minunat. Noi tot încercăm să aducem oameni în sală, dar e foarte greu. Odată ce am reușit să-i convingem să vină în sală, garantat vor veni cel puțin încă o dată la același spectacol sau și la alt spectacol,” spune actrița Claudia Drăgan, 26 de ani, cea care este, de altfel, și președintele asociației.

Tinerii actori spun că spectacolele lor au priză la public pentru că reușesc să-i facă pe oameni să se simtă în largul lor.

„Noi, pe lângă cultură, promovăm voia bună și calitatea omului de a râde. Avem multe comedii. Credem că oamenii ar trebui să se relaxeze, să se simtă bine și dacă vor veni la spectacole cu siguranță stresul va dispărea din viața lor,” a explicat Claudia.

Trupa de teatru independent nu a căzut însă în capcana glumelor ieftine. „Încercăm să promovăm pe cât se poate teatrul de calitate, teatrul cu un mesaj anume,” a adăugat Cristi.

 

Lungul drum până la scenă

Nu se plâng de munca pe care trebuie să o depună pentru fiecare spectacol, însă i-am rugat să ne explice ce trebuie să facă până să ajungă pe scenă.

„Trebuie să faci de toate. Trebuie să fii și plasatoare și omul care taie bilete, adică și casieriță, trebuie să fii și șofer, costumier, cabinier, mașinist. Le-am făcut pe toate. Și, înainte de un spectacol, eu trec prin toate stadiile astea până ajung, într-un final, să fiu și actor ceea ce nu e normal, dar nu ne plângem, asta e situația, nu avem ce să facem altceva,” a explicat Cristi.

„Într-o notă mai veselă,” adaugă Claudia, „noi chiar suntem un caz fericit. Practic, noi am început să lucrăm împreună cu colegii noștri Sebastian Vâlcea și Raluca Grumăzescu din timpul masterului. Foarte puțini actori au șansa să lucreze la un spectacol în timpul studiilor sau imediat după,” a mai spus Claudia.

 

Trei piese și trei spectacole lectură

Teatrul portabil are la activ trei piese: „Șomer la doi patroni”, „O comedie despre insomnie” și „Textul, înainte de toate”, care pot fi văzute în mai multe localuri din București. În plus, tinerii actori au avut și trei spectacole lectură „Cântăreața cheală”, „Pietonul văzduhului” și „Eminescu, ziarist”.

 

Turnee prin țară

Teatrul Portabil s-a născut datorită regizorului Mihai Lungeanu, despre care tinerii actori spun că le este ca un părinte și prieten. „Vrem să ducem teatrul acolo unde teatrul nu ajunge, de aici ne vine și numele de Teatrul Portabil pentru că noi efectiv ne ducem cu toate catrafusele acolo unde suntem chemați sau unde simțim nevoia să ajungem sau unde ni se deschide câte o ușă,” a precizat Claudia.

Până în prezent, ,,portabilii” au făcut trei turnee în România și vor să dezvolte un proiect care se cheamă „Teatrul la țară”. „Noi ne facem meseria, dar mai mult decât sprijinul părinților sau al prietenilor foarte apropiați, care cred în noi și ne mai donează 2% , noi nu prea avem alt sprijin.”

 

„Portabilii” își caută sediu

Una dintre marile dorințe ale tinerilor actori este să găsească un sediu unde să-și poată realiza spectacolele, împreună cu alte trupe independente de teatru. „Am vrea totuși să avem și noi un sediu al nostru, unde nu neapărat să activăm noi integral pentru că noi vom continua să ne plimbăm păstrându-ne calitatea de a fi portabili, dar am vrea să ajutăm și alți oameni, adică aș vrea să cunosc actori tineri, talentați, care au producții, și să pot să-i invit la mine în spațiu și să joace acolo, să nu se chinuie cum ne-am chinuit și noi! Chiar am vrea să creștem nivelul de teatru independent,” a completat Claudia.

Ai nevoie de cont premium pentru a putea vizualiza tot conținutul. Abonează-te aici!

Acest articol este proprietatea Vecinul.net și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link activ către pagina acestui articol.

Share


Alte articole0 Comentarii


Adaugă un comentariu

Îți apreciem părerea. Intră în cont și vei putea comenta.