Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Școala vieții bate diploma de școală

Main 4 v1 crop Pentru a evita un dezastru, școala românească trebuie reformată, spune Doina Țecu, care lucrează în învățământ de 23 de ani.

Adolescenții nu mai învață ca să obțină o diplomă, ci învață mai degrabă cum să se „orienteze” în societate. Nu-și mai iau modelele din cărți, ci de pe stradă, iar fetele visează să devină Bianca Drăgușanu.

Nu mai au motivație să învețe pentru că văd că se poate să ai succes și fără școală. În tot acest timp, părinții așteaptă performanță de la copiii lor, însă nu se poate face performanță, în școală sau în sport, fără implicarea familiei,” spune Doina Țecu, care lucrează în învățământ de 23 de ani.

„Am lucrat mult timp cu liceeni și nu înțelegeam cum de ajung la liceu atât de slab pregătiți. Ruptura se produce la gimnaziu și tocmai de aceea trebuie să facem mai mult pentru acești copii. Nu poți să faci performanță la bacalaureat dacă nu știi tabla înmulțirii sau dacă nu ai noțiuni elementare de scriere,” spune Doina Țecu, care, de la 1 martie 2016, este directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Jilava, Ilfov. „Finanțarea pe elev, așa cum funcționeză acum, nu face decât să continue această tendință. Chiar și așa, adolescentul nu mai este avid după o diplomă. Ani de zile, cei care au terminat un liceu, cu un bacalaureat pe care îl luau 90%, au mers către facultăți pentru că dădea bine la CV și acum încep să se dumirească că acea hârtie nu mai are relevanță. Și atunci, dacă nu mai are relevanță, la ce să mai faci o facultate? Dacă nu te mai motivează să o faci, la ce să mai înveți? Așa că încearcă să se reorienteze către comerț, către munca în străinătate, către ce merge” mai spune Doina pentu Vecinul.net.

Lipsa motivației nu e singurul neajuns. Lipsa modelelor pe care elevii să le urmeze e o altă explicație.

Copiii nu-și mai iau modelele din cărți, își iau modelele de pe stradă, însă acestea nu sunt tocmai modele în adevăratul sens al cuvântului și atunci orientarea lor este către acest tip de model: cu bani, cu poziție socială, cu reclamă, așa-zisele VIP-uri. Fetele își doresc să ajungă Bianca Drăgușanu,” susține Doina.

Pentru a evita un dezastru, școala românească trebuie reformată. „Nu vă imaginați ce generații vin din urmă. Acești oameni nu știu unde și-ar putea găsi locul. Cu groază mă gândesc ce se va întâmpla cu generațiile acestea,” adaugă ea.

Nu doar sistemul de învățământ își pune amprenta asupra viitorului elevilor, ci și implicarea părinților în educație. „Părinții nu se mai implică. Vă dau un exemplu simplu: ședințele cu părinții. La clasa a VIII-a vin mai mulți părinți pentru că există interes, dar la liceu de abia dacă vin 5-6 părinți la ședință. S-a făcut performanță și se face doar acolo unde se vede și implicarea familiei. Nu se poate face performanță la școală sau în sport fără implicarea părinților. De exemplu, la clasa a VII-a, am o elevă, Bianca Teodorescu, proaspăt campionă europeană la karate și nu este un caz singular. Sunt sute de astfel de copii la nivel național care obțin performanțe răsunătoare și care trebuie sprijiniți,” mai spune Doina pentru Vecinul.net.

Ai nevoie de cont premium pentru a putea vizualiza tot conținutul. Abonează-te aici!

Acest articol este proprietatea Vecinul.net și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link activ către pagina acestui articol.

Share


Alte articole0 Comentarii


Adaugă un comentariu

Îți apreciem părerea. Intră în cont și vei putea comenta.