Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Refuzată în România, Adina Pintilie câștigă Berlinala cu „Nu mă atinge-mă”

Pintilie 2 Adina Pintilie, premiată cu „Ursul de Aur”, marele premiu al festivalului de film de la Berlin.

Regizoarea româncă Adina Pintilie a fost dublu premiată la cea de-a 68-a ediţie a Berlinalei, unul dintre cele mai prestigioase şi mai vechi festivaluri de film din lume, câştigând atât „Ursul de Aur”, cel mai râvnit premiu al festivalului, cât şi premiul pentru cel mai bun lungmetraj de debut cu „Nu mă atinge-mă” ("Touch me not").

Scris si regizat de Adina Pintilie, filmul este o investigatie asupra dorintei cronice a omului de atingere, de contact, in diversele sale fatete. O femeie si doi barbati, in cautarea intimitatii. Singuratatile lor se intalnesc din intamplare sau nu, intr-o incercare deznadajduita de a avea contact. Filmul a fost apreciat de critica de specialitate, ca impresionant prin inteligenta, incredere in sine si originalitate.

„Este atât de important că acest lucru se întâmplă pentru că ne-ar plăcea ca dialogul pe care îl propune „Touch me not” să ajungă peste tot în lume. Vă invităm, deci, pe voi, spectatorii, la dialog,” a declarat Adina Pintilie. 

„Touch me not” a concurat cu alte 18 pelicule pentru „Ursul de Aur” și a împărţit publicul celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de Film de la Berlin - o ediţie marcată de filme despre migraţie şi portrete de artişti, dar lipsită de o temă dominantă, scrie Reuters. Filmul a fost o alegere surpriză pentru cel mai râvnit premiu de la Berlinală - care prezintă anual cineaşti consacraţi, dar şi noi nume din industria cinematografică - şocând o parte a audienţei cu scenele sale explicite, după cum relatează Reuters şi DPA.

Juriul - condus de regizorul german Tom Tykwer, din care au mai făcut parte Cécile de France, Adele Romanski, Stephanie Zacharek, Ryuichi Sakamoto şi Chema Prado - a surprins acordând „Ursul de Aur” coproducţiei regizate de Pintilie, o explorare la jumătatea distanţei dintre ficţiune şi documentar despre intimitate şi sexualitate, după o ediţie marcată de dezbateri despre locul femeilor în cea de-a şaptea artă, nota la rândul său AFP.
 

„Nu este despre ce poate face cinema-ul, ci despre unde poate duce,” a motivat  Tom Tykwer decizia juriului. 

 

Regizoarea Adina Pintilie, 38 de ani, este cunoscută publicului și pentru scurtmetrajul „Balastiera #186” şi mediumetrajele „Nu te supăra, dar...” şi „Oxigen”. 

În 2011, la singura sesiune de finanțare din acel an organizată de Centrul Național al Cinematrografiei, scenariul de lungmetraj de debut „Nu mă atinge-mă”, de Adina Pintilie, a fost respins cu cele mai mici note. Au fost preferate, însă, proiectele a trei persoane influente în branșă: Sorin Marin - om de afaceri și patron de festival, producătorul Vlad Păunescu (care conduce Castel Film) și Catrinel Dănăiață, la vremea respectivă consilierul personal al ministrului Culturii. 

Acordarea „Ursului de Aur”, cel mai important premiu al festivalului de la Berlin, decernat de un juriu internaţional începând cu anul 1956, către cineasta Adina Pintilie vine în contextul în care România s-a impus ca o forţă importantă pe scena cinematografiei mondiale în ultimii 10 ani, după ce filmul lui Cristi Puiu, „Moartea Domnului Lăzărescu” a contribuit la apariţia aşa-numitului Nou val al cinematografiei româneşti, notează  agenția germană de presă DPA. Acesta a fost urmat de regizorul Cristian Mungiu, care a câştigat Palm d'Or la Cannes, în 2007, cu „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” şi de Călin Peter Netzer, care în urmă cu cinci ani a devenit primul regizor român premiat cu „Ursul de Aur” la Berlin, cu „Poziţia Copilului”, o poveste despre corupţie în România post-comunistă.

Ai nevoie de cont premium pentru a putea vizualiza tot conținutul. Abonează-te aici!

Acest articol este proprietatea Vecinul.net și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link activ către pagina acestui articol.

Share


Alte articole0 Comentarii


Adaugă un comentariu

Îți apreciem părerea. Intră în cont și vei putea comenta.