Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Primul milion, după primul an pe Bursă

Bittnet main ziar Cristian și Mihai Logofătu, fondatorii Bittnet, povestesc pentru Vecinul.net cum au făcut primul milion profit.

„Nu mă întreba cum am făcut primul milion” e o vorbă pe care o spun, de obicei, miliardarii lumii atunci când sunt întrebați cum și-au început afacerile și prin ce mijloace au făcut avere. Vecinul.net i-a întrebat însă pe Mihai și Cristian Logofătu, fondatorii Bittnet, și nu doar că ne-au răspuns cum au ajuns la primul milion, dar ne-au și povestit cum au obținut acest rezultat chiar în primul an de la listarea pe Bursă a companiei.

Totul începe cu un vis și continuă cu multă muncă și perseverență ca să-ți urmezi planul și să ajungi acolo unde ai visat. În 2007, frații Mihai și Cristian Logofătu au pus bazele Bittnet, companie care avea să devină liderul pieței de training IT din România. Compania s-a concentrat pe livrarea de training-uri și pe activitatea de integrator IT bazată pe tehnologiile Cisco, Microsoft, Oracle, Google, Amazon, etc. Business-ul de intregrator presupune oferirea de soluții și servicii precum analiză inițială, design sau implementare și testare.

Încă de la începutul afacerii, cei doi fondatori avut în vedere listarea la Bursă. „Ca dovadă în acest sens au stat primele profituri semnificative pe care din 2008 le-am folosit pentru a majora capitalul social al companiei până la pragul necesar pentru a deveni societate pe acțiuni. Dintr-un profit de 100.000 de lei înregistrat în 2008, am reinvestit 90.000 de lei,” spune Mihai. În 2009, compania a devenit societate pe acțiuni.

Planul celor doi frați de a ajunge pe Bursă, considerat firesc în vreme de boom economic, s-a lovit însă de momentul 15 septembrie 2008, când falimentul Lehman Brothers avea să declanșeze una dintre cele mai dure crize financiare la nivel mondial din ultimele decenii. Compania a continuat însă să se dezvolte și să livreze training-uri IT și soluții integrate de rețea, bazate pe tehnologiile liderilor de piață. Cifra de afaceri a crescut de la 30.000 de euro în 2007 la 170.000 de euro în 2008.

Veniturile au crescut cu mai bine de 50% de la an la an și au ajuns la un total de 270.000 de euro în 2009 și la 450.000 de euro în 2010. În octombrie 2011, Bittnet a început implementarea efectivă a unui proiect cu finanțare nerambursabilă REGIO de 600.000 de lei, iar o lună mai târziu avea cei doi fondatori aveau să scrie unul dintre cele mai frumoase capitole despre antreprenoriat.

Momentul Venture Connect

„Astăzi, proiectul Bittnet a ajuns atât de departe tocmai pentru că am îndrăznit să visăm, dar, mai important, să ne punem visele în aplicare,” a spus Cristian pentru Vecinul.net.

„Am fost norocoși că am participat, în 2011, la competiția Venture Connect, un accelerator de start-up-uri, unde antreprenorii căutau finanțare pentru ideile lor de afaceri. A fost un vis frumos, derulat cumva pe fast-forward,” își amintește Mihai.

Abonează-te acum la Vecinul.net prin SMS sau card (cost 15 lei / lună) și află cum au reușit cei doi să-l convingă pe unul dintre cei mai cunoscuți investitori privați să le finanțeze afacerea.

Finanțarea prin Bursă

Dezvoltarea accelerată a companiei necesita însă și o finanțare pe măsură. Așa se face că fondatorii Bittnet au decis că în 2014 că peste un an ar trebui să facă pasul și să se listeze la Bursă, lucru care s-a și întâmplat în 2015. Au ales piața AeRO pentru că, spun ei, au avut încredere că proiectul Bursei de Valori București (BVB) poate contribui la dezvoltarea companiei pentru că are la bază modele care funcționează deja cu succes în Marea Britanie și Polonia. Decizia a avut, însă, la bază un factor extrem de pragmatic. „Această piață vine în întâmpinarea companiilor mici și mijlocii, care încă nu au reușit să devină companii suficient de mari pentru a intra pe radarul marilor fonduri de investiții. Până acum, companiile care căutau o finanțare între 100.000 și 500.000 de euro, poate chiar un milion de euro, nu aveau cui să se adreseze. Astăzi, însă, AeRO umple acest gol de finanțare,” a explicat Cristian.

Primul an pe Bursă, primul milion

În urma listării, compania a vândut 10% din acțiuni către fondul polonez de investiții Carpathia Capital pentru suma de 150.000 de euro. Cu banii obținuți însă, Mihai și Cristian nu și-au cumpărat mașini scumpe și nici nu au plecat în vacanțe în țări exotice și toate sumele au fost folosite pentru a susține planurile de dezvoltare ale Bittnet.

Primul an pe Bursă pentru Bittnet a însemnat 1.587 de tranzacții cu peste 371.000 de acțiuni. Prețul acțiunilor a crescut cu 39%, de la 1,7 lei pe acțiune în prima zi de tranzacționare la 2,4 lei pe acțiune după un an. „Primul an în calitate de companie publică coincide cu cel mai bun an de până acum pentru noi din punct de vedere al rezultatelor financiare, dar și operaționale,” a spus Cristian. „Veniturile totale au crescut cu 35% în 2015 față de 2014, la 11,2 milioane de lei, în timp ce profitul net s-a majorat cu 386%, la un milion de lei. E prima dată când raportăm un profit de un milion de lei, deci, da, putem spune că am făcut primul milion după primul an pe Bursă,” a completat Mihai.

În business, e ca în sport sau ca la război

Lucrurile nu au mers întotdeauna ca în plan, mai ales într-un domeniu în care resursele umane sunt extrem de importante, iar plecările unor oameni valoroși din companie pot afecta semnificativ business-ul. Cele mai importante lecții pe care cei doi fondatori le-au învățat țin de modul de reacție în fața diferitelor tipuri de crize.

„Două dintre caracteristicile antreprenoriatului sunt viteza și spontaneitatea cu care trebuie să iei decizii că să asiguri traiectoria dorită pentru afacerea și angajații tăi. Luăm zilnic zeci de decizii și am învățat că este mai bine să luăm o hotărâre și să mergem înainte decât să așteptăm să adunăm informațiile necesare și să pierdem oportunitatea,” a spus Cristian pentru Vecinul.net.

„Antreprenoriatul în IT și mediul de afaceri, în general, seamănă cu un mix între sport și război. În ambele variante, deciziile trebuie luate rapid,” a mărturisit Mihai pentru Vecinul.net.

Abonează-te acum la Vecinul.net prin SMS sau card (cost 15 lei / lună) și află ce planuri au fondatorii Bittnet pentru acest an și pentru 2017, dar și ce politică de personal au adoptat într-o piață IT extrem de concurențială.

Ai nevoie de cont premium pentru a putea vizualiza tot conținutul. Abonează-te aici!

Acest articol este proprietatea Vecinul.net și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link activ către pagina acestui articol.

Share


Alte articole0 Comentarii


Adaugă un comentariu

Îți apreciem părerea. Intră în cont și vei putea comenta.