Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Metroul, următorul #Colectiv?

Img 0293

„Ce s-a schimbat după #Colectiv?” „Ce să se schimbe? Multe vorbe!” a spus Ionuț Ursu, într-un interviu pentru Vecinul.net pe care l-am realizat anul trecut, chiar în fața clublui #Colectiv, unde 64 de oameni au murit și alți 147 au fost răniți. Ionuț, un băiat orfan, este voluntar în cadrul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov și a luat taxiul în noaptea de 30 octombrie 2015 ca să vină să salveze vieți.

Ce se va întâmpla însă dacă ar avea loc un incendiu la orele de vârf la metrou la una din stațiile importante de legătură, cum ar fi Piața Unirii sau Piața Victoriei? Un #Colectiv la scară mai mare s-ar putea produce oricând, iar ultimele incidente de la metrou ne demonstrează că un incendiu ar fi devastator pentru cei 500.000 de oameni care folosesc zilnic acest mijloc de transport.

Fără soluții din partea Primăriei Generale, bucureștenii au de ales între a-și risca sănătatea, la suprafață, într-un trafic sufocant, extrem de poluant, și a-și risca viața, în subteran. 

Pompierul Mihai Pavăl care a ajuns primul la la incendiul de la #Colectiv și medicul Cristian Boroș, care a salvat vieților celor arși, au spus pentru Vecinul.net că nu-și doresc să mai trăiască vreodată asemenea grozăvii.

La un an de la #Colectiv, redacția Vecinul.net s-a întrebat: Ce s-a schimbat după #Colectiv? S-ar mai putea întâmpla un #Colectiv? Și dacă da, unde? În momentul în care am constat că 500.000 de oameni folosesc zilnic metroul, am fost să vedem cum arată două dintre cele mai folosite stații de metrou. Priviți fotografiile și trageți singuri concluziile!

Amenzi de 8.000 de lei a primit Metrorex în mai 2016 pentru risc crescut de incendiu. Pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov au descoperit panouri electrice cu probleme, modificări în sistemul de turnicheți ceea ce i-a făcut pe pompieri să creadă că oamenii nu pot ieși suficient de repede în caz de incendiu. Au mai fost descoperire guri de evacuare blocate, iar căile de evacuare pe peroane nu erau marcate.

Un incendiu a izbucnit în mai 2016 în staţia de metrou Piaţa Romană. Două persoane au inhalat monoxid de carbon şi au fost transportate la Spitalul Floreasca, iar alte şase persoane s-au aflat sub observație medicală.

Pe 18 octombrie 2016, la orele 08:42, 08:57 și 09:10 trei femei au leșinat în trei trenuri aflate în stații diferite de metrou, respectiv Piața Romană, Piața Victoriei 1 și Aviatorilor. Circulația trenurilor a fost blocată.

Directorul general al Metrorex, Marin Aldea, a declarat pentru HotNews.ro că aglomerația e cauzată de venirea anotimpului rece și a adăugat că tot mai mulți bucureșteni se orientează spre acest mijloc de transport în comun pentru că în anumite zone orașul este blocat complet la suprafață.

Aldea a declarat că va apela la RATB ca să suplimenteze autobuzele și tramvaiele pentru a prelua o parte din călătorii cu metroul.

Nici situația de la RATB nu este însă una roz: autobuzele și troleibuzele rămân blocate în trafic din cauză că nu există benzi speciale pentru RATB. La orele de vârf, chiar și la tramvaie, călătorii trebuie să aștepte mai multe tramvaie pentru a putea urca.


Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că va cumpăra 500 de autobuze noi RATB și că va face benzi unice pentru autobuze, însă deocamdată Primăria studiază unde să le facă.

Primarul Capitalei a mai spus, în vară, după preluarea mandatului, că în parcul RATB sunt 1.000 de autobuze, însă doar 648 sunt pe traseu, restul nefiind funcționale. Din cele 485 de tramvaie doar 245 sunt pe traseu, iar din cele aproape 300 de troleibuze doar jumătate sunt în circulație. 

Între timp, bucureștenii au de ales între a-și risca sănătatea, la suprafață, într-un trafic sufocant, extrem de poluant, și a-și risca viața, în subteran. 

Abonează-te acum la Vecinul.net, de la 15 lei pe lună sau 99 de lei pe an! 

Ai nevoie de cont premium pentru a putea vizualiza tot conținutul. Abonează-te aici!

Acest articol este proprietatea Vecinul.net și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link activ către pagina acestui articol.

Share


Alte articole0 Comentarii


Adaugă un comentariu

Îți apreciem părerea. Intră în cont și vei putea comenta.