Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Alina Iorga: „În fiscalitate, ca să ajungi din București la Constanța treci prin Arad”

Main p3 Alina Iorga, expert contabil și consultant fiscal: „Nivelul actual de taxare clar nu încurajează crearea de noi locuri de muncă.”

Fiscalitatea de la noi e atât de întortocheată și cu atât de multe ocolișuri încât ai impresia că rolul administrației financiare e să colecteze documente, nu taxe, spune pentru Vecinul.net Alina Iorga, directorul grupului de firme AVI, care oferă, printre altele, servicii de contabilitate și resurse umane.

Întrebată cum arată acum drumul în fiscalitate, Alina, care este expert contabil și consultant fiscal, a spus:

„Ca să ajungi din București la Constanța probabil că ar trebui să treci prin Arad. Am contracte cu firme din Germania sau Spania și s-au minunat în momentul în care le-am cerut documente justificative ca-n România.”

Discuțiile din 2016 din domeniul fiscal privind taxarea persoanelor fizice autorizate (PFA) au scos la lumină o serie de paradoxuri, e de părere Alina Iorga, directorul grupului de firme AVI.

„PFA este cea mai ușoară formă de organizare la care, teoretic, ar avea acces toată lumea. Cineva care are o specializare de croitor, să spunem, poate să se organizeze într-un PFA. Schimbarea regimului de taxare, așa cum s-a vehiculat, ar termina PFA, iar cea mai simplă formă de organizare ar ajunge să aibă impozitele și taxele cele mai mari,” spune Alina pentru Vecinul.net.

Potrivit unui proiect intern din Ministerul Finanțelor de modificare a Codului Fiscal, proiect obținut de presă și negat ulterior de reprezentanții ministerului, povara taxării pentru PFA ar fi urmat să se dubleze din 2017.

 

Limitări pentru PFA la CAEN și angajați

Nici nu s-a stins scandalul de la Finanțe că deputații au adoptat un act normativ, care mai așteaptă doar semnătura președintelui României, prin care au impus o serie de restricții pentru PFA și întreprinderi individuale.

Concret, în cazul PFA restricția va fi de maximum cinci clase de activități CAEN și de maximum zece clase de activități în cazul întreprinderilor individuale. Pentru persoanele autorizate, limita de angajați va fi stabilită la trei, iar pentru întreprinderile individuale la opt.

„Nu înțeleg de ce unei persoane fizice autorizate nu i se dă aceleași drepturi ca unui SRL și de ce se limitează la trei numărul de angajați. Mai mult, inclusiv pensiile din punct de vedere PFA au avut modificări pentru că la taxarea care există în acest moment la nivel de PFA beneficiezi de o treime din vechime la ceea ce contribui,” subliniază reprezentanta grupului AVI.

 

„Nivelul actual de taxare nu încurajează munca”

Am întrebat-o pe Alina care sunt cele mai mari nemulțumiri ale clienților firmei de contabilitate pe care o conduce față de mediul economic. „Clienții reclamă cel mai mult taxele pe salarii și birocrația. Am contracte cu firme din Germania sau Spania și s-au minunat în momentul în care le-am cerut documente justificative ca-n România. La ei, prin câteva mail-uri, se făceau înregistrări în contabilitate. Scopul fiscalității nu e de a avea cât mai multe documente, ci de a colecta cât mai multe taxe,” susține Alina.

„Suntem una dintre țările cu cele mai mari taxe pe muncă. Din punct de vedere TVA, impozite sau dividende, stăm destul de bine, dar avem printre cele mai mari taxe pe muncă, iar nivelul actual de taxare clar nu încurajează crearea de noi locuri de muncă,” mai spune ea.

Alina crede că o reducerea a taxelor va aduce beneficii bugetului de stat.

„Sunt convinsă și ar trebui făcută o analiză pentru anul 2016, când impozitarea dividendelor a fost cea mai mică din istoria țării, că taxele care s-au adunat la buget sunt enorme. Pentru că toată lumea și-a luat în acest an dividende, taxa a fost 5%, înainte era 16%, iar pentru 2017 va fi 5% plus 5,5% CASS,” explică Alina.

 

Ce probleme poate să-ți dea contabilitatea făcută în bloc

Dincolo de problemele semnalate în relația stat-contribuabil, Alina a remarcat că există un număr tot mai mare de firme cu probleme contabile. „Au fost foarte multe firme care au ajuns la noi cu probleme la nivelul contabilității, al înregistrărilor contabile. Acestui domeniu i se acordă prea puțină atenție și actele contabile se dau pe mâna oricui după principiul ,,cu cât este suma pentru contabilitate mai mică, cu atât mai bine”. Au fost cazuri de contabilități făcute în bloc, iar administratorii au ajuns cu dosare penale și sunt din ce în ce mai multe cazuri. Cred că managerii și administratorii ar trebui să acorde mai multă atenție acestui domeniu și pe mâna căror firme își externalizează contabilitatea,” concluzionează Alina.

 

Abonează-te acum la Vecinul.net (de la 15 lei pe lună sau 99 de lei pe an) și află ce spune Alina Iorga, directorul grupului de firme AVI, despre impozitul forfetar și despre impactul asupra afacerilor. 

 

Ai nevoie de cont premium pentru a putea vizualiza tot conținutul. Abonează-te aici!

Acest articol este proprietatea Vecinul.net și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link activ către pagina acestui articol.

Share


Alte articole0 Comentarii


Adaugă un comentariu

Îți apreciem părerea. Intră în cont și vei putea comenta.