Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.


Ușor de ucis. Doar una din două firme reușește să supraviețuiască

Cât de ușor sau cât de greu e să faci afaceri în România? În România au fost înființate 2,8 milioane de afaceri din decembrie 1990 și până în februarie 2017, dintre care 1,32 milioane au fost radiate între timp, arată calculele REGnet.ro realizate pe baza datelor ONRC din ultimii 25 de ani. „Rata de supraviețuire a unei afaceri în România este de 52,7%. Cu alte cuvinte, doar una din două afaceri reușesc să rămână în picioare,” a spus Cristian Bărcan, fondatorul REGnet. 

 bun0398 „Previzibilitatea îți asigură supraviețuirea, iar dialogul îți asigură creșterea,” a spus Cristian Bărcan, fondatorul REGnet pentru Vecinul.net.

Triumful decenței: Ciprian Marica, discurs de președinte

Main p2 ciprian-marica Fostul fotbalist se va ocupa de activitatea Fundației Ciprian Marica.

Atacantul român, Ciprian Marica, a pus punct carierei fotbalistice, într-un discurs emoționant publicat pe o rețea de socializare. La 31 de ani, Ciprian a anunțat că se va concentra pe activitatea fundației pe care a înființat-o. Potrivit unor surse, FRF ia în calcul să-i ofere fostului fotbalist în post de conducere în cadrul Federației. 

Explicația pe care Ciprian o dă pentru gestul său e că starea lui fizică și problemele medicale din ultimii trei ani nu-i mai permit să evolueze în față iubitorilor de fotbal „la același nivel, așa cum meritați voi.” 


Metroul, următorul #Colectiv?


„Ce s-a schimbat după #Colectiv?” „Ce să se schimbe? Multe vorbe!” a spus Ionuț Ursu, într-un interviu pentru Vecinul.net pe care l-am realizat anul trecut, chiar în fața clublui #Colectiv, unde 64 de oameni au murit și alți 147 au fost răniți. Ionuț, un băiat orfan, este voluntar în cadrul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov și a luat taxiul în noaptea de 30 octombrie 2015 ca să vină să salveze vieți.

Ce se va întâmpla însă dacă ar avea loc un incendiu la orele de vârf la metrou la una din stațiile importante de legătură, cum ar fi Piața Unirii sau Piața Victoriei? Un #Colectiv la scară mai mare s-ar putea produce oricând, iar ultimele incidente de la metrou ne demonstrează că un incendiu ar fi devastator pentru cei 500.000 de oameni care folosesc zilnic acest mijloc de transport.

Fără soluții din partea Primăriei Generale, bucureștenii au de ales între a-și risca sănătatea, la suprafață, într-un trafic sufocant, extrem de poluant, și a-și risca viața, în subteran. 


Mihai Cune, inspectorul auto: Cum să nu fii păcălit când cumperi o mașină second-hand

Sute de mii de mașini la mâna a doua sunt înmatriculate în Romania în fiecare an, iar cele mai multe dintre ele prezintă daune. Ascunse de ochii clienților și prezentate drept mașini „ca noi”, „ocaziile” de pe internet pot ascunde multe probleme grave și costisitoare.

Pentru că în România nu exista un serviciu de verificare a daunelor pentru majoritatea mașinilor rulate din țară sau din Europa, fostul business manager al Autovit.ro, Mihai Cune, s-a gândit să lanseze un astfel de serviciu pe piața locală, căruia i-a spus InspectorAuto.ro. 

Main p4 v1 „Un client a făcut credit de 10.000 de euro ca să cumpere o mașină și, după verificare, a constatat că mașina fusese daună totală,” spune Mihai Cune, fondatorul InspectorAuto.ro.

„Lucram într-un call center și nu eram apreciată. Acum, am salonul meu și fac ceea ce-mi place”

Cristina Mihaela Nica are 26 de ani și de trei ani și-a deschis propriul salon de manichiură. A început cu o clientă pe lună, iar acum are câteva cliente pe zi, de luni până sâmbătă. A luat un credit pentru modernizarea salonului și visează să-și dezvolte afacerea și să cumpere aparatură performantă pentru că există cerere pentru serviciile de înfrumusețare. 

035 Cristina Nica: „Am luat acum un credit și am investit în salon pentru dezvoltare. Am renovat, am achiziționat aparatură”

„După ASE, nu m-a angajat nimeni. M-am apucat de croitorie și mi-a ieșit!”

Main 2 Alina Polixenia Stănciulea, 27 de ani, a terminat ASE-ul, are un master de comunicare în afaceri și a pus bazele Madame Poly.

Povestea ei nu este despre pantoful pierdut, ci despre rochia cu care i-a cucerit pe toți. Alina Polixenia Stănciulea are 27 de ani și de trei ani s-a apucat de croitorie, alături de mama ei, care făcea acest lucru de 20 de ani. A terminat ASE-ul, are un master de comunicare în afaceri și a pus bazele Madame Poly, brandul de fashion de care Alina speră să audă o lume întreagă. „Ceea ce fac eu îmi dă voie să visez,” a spus ea pentru Vecinul.net.


Turcia, între vacanță de vis și coșmar

Antalya-turcia Unii turiști și-au anulat vacanțele în Turcia, alții aleg să profite de reducerile de 50%.

„Prețul bate siguranța, cel puțin pentru români. Cu teama și cu lăcomia e greu să te lupți,” a spus consultantul în marketing turistic Răzvan Pascu pentru Vecinul.net, care a adăugat că acum tarifele de cazare sunt chiar și cu 50% mai mici în Turcia.

În schimb, Dragoș Anastasiu, președintele grupului Eurolines România, plecat el însuși în Antalya după lovitura de stat din Turcia, spune că stațiunea e la fel de sigură ca orice altă destinație din Europa și că singura alternativă la Antalya e statul acasă. 


Naționala neputinței. Am fost la psiholog: de ce ce suntem frustrați când pierd tricolorii?

Main 4 v2 romania euro 2016 Cu tricoul pe cap, așa a plecat România de la Euro 2016. Foto: AFP / Getty Images

Încă un campionat la televizor. Ne-am obișnuit să fim telespectatori, însă de ce nu facem performanță, de ce nu avem rezultate, cum se naște prăpastia dintre așteptări și realitate, de ce suntem frustrați când eroii noștri o dau în bară? Am discutat cu un psiholog ca să ne spună cum să ne facem bine și să depășim mai ușor aceste momente. 


UNIUNEA DIVIZATĂ. Două proiecte care vorbesc de unitate eșuează să rămână unite

Brexit lipan Uniunea la apă. # Brexit-ul, o gaură periculoasă în corabia Uniunii Europene. Foto: Cristian Lipan

Divizat, Regatul Unit decide printr-un referendum istoric să iasă din proiectul Uniunii Europene, din care a făcut parte timp de 43 de ani. Ruptura care i-a luat prin surprindere până și pe cei care au votat „Leave” (pentru plecarea din UE) a început să producă deja efecte. Am lăsat publicațiile externe consacrate să vorbească despre ele.

În schimb, Vecinul.net a stat de vorbă cu românii din Marea Britanie și i-a întrebat cum au trăit ei rezultatul votului. Mai mult, am fost la psiholog ca să nu fii nevoit să o faci tu și am întrebat cum ar trebui să facă față provocărilor cei aproape 200.000 de români care lucrează cu forme legale în UK.


Școala vieții bate diploma de școală

Main 4 v1 crop Pentru a evita un dezastru, școala românească trebuie reformată, spune Doina Țecu, care lucrează în învățământ de 23 de ani.

Adolescenții nu mai învață ca să obțină o diplomă, ci învață mai degrabă cum să se „orienteze” în societate. Nu-și mai iau modelele din cărți, ci de pe stradă, iar fetele visează să devină Bianca Drăgușanu.

„Nu mai au motivație să învețe pentru că văd că se poate să ai succes și fără școală. În tot acest timp, părinții așteaptă performanță de la copiii lor, însă nu se poate face performanță, în școală sau în sport, fără implicarea familiei,” spune pentru Vecinul.net Doina Țecu, care lucrează în învățământ de 23 de ani.