Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

De la 0 la 700 de euro pe lună

Sorin popa Sorin Popa, fondatorul școlii de programare Jademy, se așteaptă să aibă 300 de cursanți în acest an, dublu față de 2015.

public class ProgramareJava

{

          public static void main (String [] args)

          {

                   System.out.printIn (''Asa incepe Java'');

          }

}

 

Dacă nu ți se pare SF ce e scris mai sus, atunci ai putea începe să înveți cum să scrii în Java, care este pentru limbajele de programare ceea ce engleza este pentru limbile străine. La finalul unui curs intensiv de 3-4 luni, cu program de job full-time, de la 09:00 la 18:00 de luni până vineri, vei putea începe o carieră la o firmă de IT pe un post de programator entry-level, unde salariile încep de la 700 de euro.

„Nu promitem minuni,” spune Sorin Popa, fondatorul Jademy, despre conceptul pe care l-a implementat în România anul trecut. „Ceea ce putem face este ca după această perioadă de 3-4 luni să ai minimul de cunoștinte ca un angajator să ia în considerare CV-ul tău.

Și nu au fost puțini cei care chiar asta au făcut. Aproape 150 de persoane s-au înscris la cursurile de programare Java organizate de Jademy anul trecut, jumătate dintre ele au terminat cursurile și aproape 50 au reușit să se și angajeze. De exemplu, Adrian Buciuman a ajuns să lucreze în prezent ca junior developer la o firmă de IT din București. După primul an de facultate, într-un stagiu pentru studenți pe timp de vară a găsit o companie care ar fi vrut sa-l angajeze dacă ar fi știut limbajul Java. „În ziua în care am auzit că ar putea să mă angajeze, am și căutat pe internet cursuri Java și așa am ajuns aici,” povestește Adrian, care recunoaște că programul spartan de predare este foarte solicitant. „Sunt opt ore intensive și solicitante pentru că practic tot ce înveți la curs este nou pentru tine, dacă nu ai mai avut tangențe cu domeniul acesta,” a mai spus el.

„A doua zi, m-am și angajat”

„În cât timp ai reușit să te angajezi?”, l-am întrebat pe Adrian. „A doua zi după ce am terminat cursul, m-am și angajat,” ne-a răspuns tânărul, care a precizat că fusese la un prim interviu cu trei săptămâni înainte de a finaliza cursurile de programare. Chiar și așa, trecerea de la cursant la angajat în IT a fost una destul de grea.

Deja când te angajezi ei se așteaptă să ai un anumit background, să nu-ți mai arate fiecare chichiță și vor să vii cu întrebări concise în care să arăți că totuși tu ai căutat întrebarea să vezi ce rezultate ți-au dat ție și ce rezultate ar trebui să-ți dea și îmi era greu să vin cu întrebări concise într-un domeniu amplu,” a mărturisit Adrian pentru Vecinul.net.

Joburile din IT, cele mai căutate

Experții în resurse umane explică aceste tipuri de rezultate prin cererea tot mai mare pe care firmele de IT o au pentru creșterea business-ului lor. „La nivel de specialist, joburile din IT cred că sunt cele mai căutate pentru că organizațiile din domeniul IT sunt în dezvoltare fie că au câștigat contracte noi, fie că intră pe noi linii de business și atunci, normal, vor avea nevoie de oameni,” a declarat Oana Datki, managing partner Consulteam. În plus, orientarea candidaților către joburile din IT este explicată și prin salariile pe care le primesc angajații.

„Pentru un nivel entry-level, câștigurile pot fi în jur de 700 de euro. Dacă ești programator senior sau expert, poți să ajungi la 2.000 - 2.500 de euro,” a completat Oana.

Cu toate acestea, atrage ea atenția, lucrurile nu sunt la fel de fericite în alte domenii de activitate, indiferent de calificările angajaților.

Abonează-te și află ce spun experții în resurse umane despre blocajul din piața muncii, dar și care sunt planurile de afaceri ale lui Sorin Popa pentru Jademy și cum vrea să-și tripleze business-ul cu noi cursuri și direcții de dezvoltare.

 

Ai nevoie de cont premium pentru a putea vizualiza tot conținutul. Abonează-te aici!

Acest articol este proprietatea Vecinul.net și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link activ către pagina acestui articol.

Share


Alte articole0 Comentarii


Adaugă un comentariu

Îți apreciem părerea. Intră în cont și vei putea comenta.