Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Ușor de ucis. Doar una din două firme reușește să supraviețuiască

 bun0398 „Previzibilitatea îți asigură supraviețuirea, iar dialogul îți asigură creșterea,” a spus Cristian Bărcan, fondatorul REGnet pentru Vecinul.net.

Cât de ușor sau cât de greu e să faci afaceri în România? În România au fost înființate 2,8 milioane de afaceri din decembrie 1990 și până în februarie 2017, dintre care 1,32 milioane au fost radiate între timp, arată calculele REGnet.ro realizate pe baza datelor ONRC din ultimii 25 de ani.

Rata de supraviețuire a unei afaceri în România este de 52,7%. Cu alte cuvinte, doar una din două afaceri reușesc să rămână în picioare,” a spus Cristian Bărcan, fondatorul REGnet. 

„Principalii factori care ne-au adus aici sunt, pe de-o parte, recesiunea economică severă din 2008-2009, alături de instabilitatea politică și economică. Chiar dacă terenul pare uneori stabil, când privim unități mari de timp, 5-10 ani sau mai mult, putem observa că mediul în care firmele își duc activitatea este destul de volatil. Astfel, firme înființate acum 20 de ani într-un scop este posibil să fi dispărut după 5, 10 sau 20 de ani pentru că nu s-au putut adapta schimbărilor,” susține Cristian. 

În plus, experiența relativ redusă a românilor în antreprenoriat se reflectă inclusiv în aceasta rată de supraviețuire.

„În egală măsură, este un lucru bun că inițiativa antreprenorială există și se manifestă chiar și printr-un eșec. Un antreprenor învață foarte multe chiar și dintr-o radiere. Pentru ca o firmă să supraviețuiască în România are nevoie, în primul rând, de predictibilitate și de o bună comunicare cu mediul în care își desfașoară activitatea. Deci, o bună comunicare cu statul și cu mediul de afaceri din sectorul de activitate al firmei respective. Previzibilitatea îți asigură supraviețuirea, iar dialogul îți asigură creșterea,” a spus Cristian pentru Vecinul.net. 

 

Primăvara se fac antreprenorii 

Atunci când se hotărăsc să deschidă o firmă, cei mai mulți români fac demersul formal primăvara, reiese dintr-o analiză REGnet asupra sezonalității înființărilor de firme în România.

„Inițiativa antreprenorială din România se manifestă cel mai intens în special în primul trimestru, atât în ceea ce privește înființările de firme (SRL), cât și în cazul persoanelor fizice autorizate (PFA). Din perspectiva anotimpului, primăvara este momentul anului în care se înființează cele mai multe SRL și PFA,” a spus Cristian. 

Ai nevoie de cont premium pentru a putea vizualiza tot conținutul. Abonează-te aici!

Acest articol este proprietatea Vecinul.net și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link activ către pagina acestui articol.

Share


Alte articole0 Comentarii


Adaugă un comentariu

Îți apreciem părerea. Intră în cont și vei putea comenta.