Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu: Facem noi ce n-a făcut statul în 27 de ani. Vom construi un spital!

Carmen-si-oana-cover-800 Oana Gheorghiu (stânga) și Carmen Uscatu, fondatoarele Asociației Dăruiește Viață. Foto: IQads

Totul a început dintr-o mare revoltă. După ce autoritățile statului au „rătăcit” dosarul unui copil bolnav de leucemie, două femei au spus „ajunge” și au schimbat prin determinarea lor o lege nedreaptă care forța bolnavii ce aveau nevoie de tratament în străinătate să aștepte aprobările necesare luni de zile, timp pe care mulți nu-l mai apucau. 

„Am pornit de la nimic. Nu am făcut voluntariat niciodată în viața noastră până în 2009, nu știam ce e un ONG sau o asociație, cu ce se ocupă și ce ar putea să obțină în societatea civilă,” povestesc Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu pentru Vecinul.net.

Treptat, cele două femei au renunțat la joburile din companii pentru a-și urma visul: să ajute bolnavii, în special pe cei de cancer, acolo unde statul eșua de decenii. În 2012, Carmen și Oana au devenit „voluntari de profesie” și așa a început activitatea Asociației Dăruiește Viață. Acum, vor să construiască un spital.

Vecinul.net îți prezintă povestea primei clinici integrate de oncologie și radioterapie care urmează să fie ridicată în curtea spitalului Marie Curie din București, cu fonduri exclusiv private, de către Asociația Dăruiește Viață. 

Cum a început totul?

Totul a început de la un e-mail primit în 2009 de la o mamă care avea un băiat de 17 ani bolnav de leucemie și încerca să strângă 150.000 de euro să-și ducă baiatul la tratament în străinătate. Și de aici a început o luptă nebunească cu autoritățile statului, care între timp rătăciseră dosarul acelui copil. Sătule de amânările și neclaritățile din sistemul de Sănătate, Carmen și Oana s-au hotorât să organizeze un miting. Nu mai organizaseră până atunci nicio acțiune de protest, nu știau ce autorizații trebuie să obțină și de unde, dar au reușit în cele din urmă să răzbată prin hățișul birocratic.

Prin acțiunea și prin determinarea lor, cele două femei au reușit să schimbe o lege nedreaptă care forța bolnavii ce aveau nevoie de tratament în străinătate să aștepte aprobările necesare luni de zile, timp pe care mulți nu-l mai apucau.

Atunci mi-am dat seama că noi, oamenii simpli, noi chiar avem putere. Noi nu știam absolut nimic despre [cum se face] un miting, despre [cum merg lucrurile la] Primărie, dar pentru că ne-am dus acolo cu un țel am plecat cu autorizație de miting și a fost pentru prima dată când am realizat că noi suntem mai puternici decât credem doar că nu ne folosim de puterea noastră,” a spus Oana pentru Vecinul.net.

Voluntari de profesie

Treptat, cele două femei au renunțat la joburile din companii pentru a-și urma visul: să ajute bolnavii, în special pe cei de cancer, acolo unde statul eșua de decenii. În 2012, Carmen și Oana au devenit „voluntari de profesie” și așa a început activitatea Asociației Dăruiește Viață. De-a lungul timpului, cele două femei au coordonat activități de strângere de fonduri de pe urma cărora au fost construite 18 camere sterile de transplant (practic, au triplat capacitatea de transplant a Romaniei), a fost construit primul laborator de diagnosticare in profunzime a cancerului limfatic (la Timisoara) si a fost dotat un laborator similar (la Institutul Clinic Fundeni), au fost renovate sectii de oncologie pediatrica si de adulti (in Bucuresti, Timisoara si Brasov) și câteva zeci de spitale din țară au fost dotate cu echipamente medicale. Acum, Carmen și Oana vor să construiască un spital.

Au vrut să renoveze o secție de oncologie

Planul inițial, spune Oana, a fost să renoveze o secție de oncologie. „Ne gândeam că vom rade toți pereții la interior, vom recompartimenta ca să facem grupuri sanitare proprii fiindcă asta e problema în România: 30 de mame și 30 de copii au acces la o singură toaletă și un singur duș. Imaginați-vă că la bloc ați împărți toaleta cu toți vecinii de pe scară. Cât de greu ar fi? Și să mai fii și bolnav! Deci, e cumplit. Noi asta am făcut (n. red. am renovat) la Timișoara, la Brașov, la Elias, unde ni s-a permis. Ne-am dus și la Marie Curie numai că acesta e un spital care a fost conceput pentru nou-născuți, iar instalațiile sanitare au fost din start create doar într-o anumită parte a culoarului, pe mijlocul clădirii, și era imposibil să conectezi toate celelalte spații la instalația sanitară pentru că nu au fost proiectate astfel și, prin urmare, trebuia să faci de la zero totul, și pe toată înălțimea spitalulului să creezi conducte de instalații. Arhitecta ne-a spus că va fi foarte greu, că va fi o cârpeală, iar rezultatul va fi prost. Ea a zis că nu vrea să facă parte din proiecte proaste și ne-a spus atunci: aici trebuie construită o clinică de la zero. Și noi, cum facem de obicei, am zis <<ei, mare lucru, vom construi noi o clinică>>, am spus noi în glumă atunci,” își amintește Oana. Și astfel a pornit proiectul de a construi un spital.

„Dacă voi nu faceți acum, cine o să mai facă?”

Au găsit la Marie Curie locul perfect pentru a-și pune planul în aplicare. În proiect, s-a pornit cu o clinică în care să existe radioterapie pentru copii pentru că nu există, în România, la acest moment radioterapie pediatrică, iar copiii până la 12 ani nu au unde să facă radioterapie la noi în țară dacă au nevoie. Proiectul prevedea un subsol, parter și trei etaje de oncologie. Acum proiectul le are pe toate acestea, dar este mai înalt cu încă trei etaje.

„Când am discutat cu managerii spitalului, ni s-a spus că terenul pe care îl au este limitat, dar că ne permite să urcăm până la 6 etaje. <<Dacă voi nu faceți acum, cine o să mai facă? Și ar fi păcat să pierdem spațiul pe care l-am putea utiliza.>> Așa am ajuns să facem o clinică de 6 etaje și de aproape 10.000 de metri pătrați. Bugetul inițial era de 5 milioane de euro. Bugetul actual este în curs de calcul și așteptăm de la arhitectă noua estimare de cost,” spune Oana.

Asociația Dăruiește Viață a reușit să strângă până acum suma care să permită începerea lucrărilor. „Am strâns peste patru milioane de euro până acum și vom putea să strângem toți banii de care e nevoie pentru că am fost foarte transparente. În 2013, am lansat www.bursadefericire.ro, care este platforma noastră de strângere de fonduri, platforma Asociației Dăruiește Viață, prin care companiile pot sponsoriza, iar persoanele fizice pot dona și fiecare poate vedea pe site sponsorizarea sau donația imediat ce banii intră în bancă,” ne spune Carmen.

Cum poți contribui?

Sistemul implementat pe www.bursadefericire.ro este simplu de utilizat: dacă decizi să donezi online 10 „acțiuni”, care reprezintă echivalentul a 100 de lei, imediat ce banii au intrat în bancă, numele tău figurează pe lista de acționari, cu nume, prenume, număr de acțiuni cumpărate. Ulterior, când acei bani sunt alocați unui proiect anume, vei putea vedea traseul lor: nume, bani, proiect, cum arată proiectul și în ce stadiu e. „De asemenea, facem raportări anuale, în care spunem câți bani am strâns, câți bani se duc pe proiecte, câți bani se duc pe cheltuieli administrative și salariale, audituri, etc. Toate astea ne ajută foarte mult într-o piață care arată așa cum arată și în care noi funcționăm foarte mult pe încredere,” a precizat Carmen.

„Prin această clinică, vom da posibilitatea oricărui copil să fie tratat integral în același loc”

„Cumva cred că acesta a fost visul nostru de mulți ani, să facem un spital, dar era un vis pe care nu credeam că o să-l ducem la îndeplinire. De ce? O clinică oncologică pentru copii cheltuiește foarte mulți bani. Pe de altă parte, e nevoie să fie integrată într-un spital în care ai toate specialitățile, independent nu prea ar putea funcționa. Bine, în România, teoretic poate funcționa pentru că avem copii tratați la Institutul Oncologic București unde sunt doar adulți, copii cărora dacă li se face rău și trebuie să intre în terapie intensivă trebuie mutați cu ambulanța la alt spital, dacă au nevoie de operație la fel trebuie mutați la alt spital. Deci, sistemul este foarte prost pentru copii pentru că ei nu pot beneficia de toate serviciile în același spital,” spune Carmen.

Noul spital pe care Asociația Dăruiește Viață îl va construi din fonduri exclusiv private va corecta tocmai acest lucru, care în multe cazuri poate salva vieți.

„Noi, prin această clinică, vom da posibilitatea oricărui copil să fie tratat integral în același loc ceea ce este esențial pentru creșterea ratei de supraviețuire și pentru creșterea șanselor lui de a se face bine,” a precizat Carmen.

Diagnostic pentru România: indiferență și furt

După 27 de ani, în România se moare pe capete. Șansele de supraviețuire ale unui copil bolnav de cancer sunt de 50% în România față de 90% în Europa de Vest. „E doar o estimare pentru că noi nu avem registre de cancer. De aceea e nevoie de acel plan național,” a spus Carmen. Mai pe românește, „unul din doi copii bolnavi de cancer moare în România,” completează Oana.

După 27 de ani, România nu are nici până în acest moment un centru de tratare a copilului bolnav de cancer care să beneficieze de toate serviciile necesare tratamentului: terapie intensivă, chirurgie, radioterapie și chimioterapie.

„De ce nu avem spitale? În primul rând, n-au vrut să construiască până acum pentru că în Sănătate se fură foarte mulți bani,” susține Oana. „Un raport al Curții de Conturi arată că în perioada 2009-2015 de la Ministerul Sănătății s-au întors înapoi la buget 98 de milioane de euro, bani care ar fi putut fi folosiți pe investiții. Dincolo de acest aspect, același raport arată și cât de prost au fost cheltuiți banii folosiți, cu aparatură cumpărată la un preț de 2-3 ori mai mare, și aparatură care nu este deplin folosită,” a completat Carmen.

N-am învățat nimic din cazul #Colectiv

Întrebată ce au învățat autoritățile din cazul Colectiv, Oana spune că... nimic. „Mă revoltă faptul că la nici doi ani de la Colectiv noi nu avem o procedură pentru marii arși. Nu avem decât două centre de mari arși în țară, ambele în București. Dacă în seara asta, Doamne ferește, s-ar întâmpla un incendiu, am fi cel puțin la fel de rău ca la Colectiv. Și la Colectiv a fost foarte rău. Dar ar putea fi și mai rău. Mie mi se pare că nu învățăm nimic.”

 

Poți urmări chiar AICI un fragment din interviul filmat. 

Ai nevoie de cont premium pentru a putea vizualiza tot conținutul. Abonează-te aici!

Acest articol este proprietatea Vecinul.net și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link activ către pagina acestui articol.

Share


Alte articole0 Comentarii


Adaugă un comentariu

Îți apreciem părerea. Intră în cont și vei putea comenta.