Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Andrei-Klauss Agheorghiesei, românul care lucrează în Londra la Uber-ul pentru autobuze

Main p4 v1

Compania Zeelo urmează să lanseze, în Londra, un serviciu de transport pentru persoane în care vor fi implicate autobuzele. „Va fi un fel de Uber doar că pentru transportul public,” a declarat pentru Vecinul.net Andrei-Klauss Agheorghiesei, românul care s-a ocupat de realizarea site-ului companiei.

Cunoscut în România pentru realizarea platformei Vecinul.net, Andrei ne spune cum va funcționa noua platformă de transport: „O persoană vrea să inițieze o călătorie. Sistemul îi sugerează inițial o rută existentă și îi propune prețuri mai mici de transport. Dacă persoana respectivă nu dorește acea călătorie, poata iniția alta, la care ulterior să se înscrie și alți călători. Dacă pentru noua rută se vinde un număr de bilete, atunci călătoria persoanei respective devine gratuită.”

Andrei, care împlinește 22 de ani în noiembrie, este acum în anul al doilea la facultate și studiază programare la King's College în Londra. S-a născut în Mangalia, a copilărit și a studiat acolo până la finalul clasei a IV-a. Tatăl lui a murit când el avea patru ani, iar când avea zece ani i-a murit și mama. Rămas orfan, s-a mutat la o mătușă din partea mamei la Amara, unde și-a continuat studiile. În 2009 s-a mutat în București, la internat, și a terminat în 2012 Liceul Internațional de Informatică. În timpul liceului visa să devină regizor de film. A început să facă o serie de videoclipuri și a realizat câteva filmulețe dintr-un turneu de prezentare pentru Smiley. După ce am terminat liceul, a intrat la UNATC (Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematrografică) ca să devină regizor.

„Am încercat să fac filme, dar am realizat că, deși ziua mă ocupam de filme, seara tot la programare ma gândeam. Când mi-am dat seama că filmele mele sunt mediocre, că lucrările mele nu erau mai bune decât ale colegilor mei, mi-am zis că trebuie să mă concentrez pe altceva,” ne povestește Andrei.

„Momentul decisiv a fost când am primit o bursă din partea University of Essex să studiez în Anglia. Trebuia să-mi iau certificatul de engleză, am făcut patru zile de pregătire cu o profesoară care m-a învățat structura examenului și am trecut,” își amintește Andrei. Un an mai târziu, în 2015, s-a mutat la King's College în Londra.

„Am dezvoltat proiecte web ca să strâng bani de chirie în Marea Britanie și de-a lungul anilor am ajuns la o sursă constantă de venituri. Primul site l-am făcut la 14 ani pentru un psiholog și am fost plătit cu 500 de lei. Acum, am clienți din Marea Britanie, Spania, Portugalia sau SUA. Cu banii pe care îi câștig acum am angajat patru persoane și lucrăm la mai multe proiecte. Visul meu este să pun pe picioare ceva măreț. Cred că echipa pe care ți-o formezi e cel mai important lucru în drumul pe care vrei să mergi. N-aș fi reușit să fac toate acestea fără colegii mei,” spune el pentru Vecinul.net.

 

Întrebat cum e să faci afaceri în UK față de România, Andrei a zis: „În Marea Britanie poți plăti toate taxele prin internet. Când am vrut să-mi fac firma, am completat un formular online, dovada că aveam reședința aici, o fișă financiară și firma a fost gata. E drept, spre deosebire de România, taxele sunt mult mai mari aici,” a precizat el.

„Când ai salariul îl lire și vrei să plătești în lei, te afectează”

Scăderea lirei sterline până la aproape de paritate cu moneda unică europeană a fost resimițită de toată lumea, spune Andrei. „Am simțit cel mai mult când a trebuit să plătesc un salariu în România. Când ai salariul îl lire și vrei să plătești în lei, te afectează.”

Românii nu au nici cea mai bună, dar nici cea mai rea reputație în Regatul Unit, continuă el. „Acest Brexit mă poate afecta la nivel de business sau printr-un sistem de vize. Eu sper să obțin în câțiva ani cetățenia,” a completat el. Sfatul lui Andrei pentru cei care sunt acum la început de drum este să se orienteze către digital. 

Ai nevoie de cont premium pentru a putea vizualiza tot conținutul. Abonează-te aici!

Acest articol este proprietatea Vecinul.net și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link activ către pagina acestui articol.

Share


Alte articole0 Comentarii


Adaugă un comentariu

Îți apreciem părerea. Intră în cont și vei putea comenta.