Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Naționala neputinței. Am fost la psiholog: de ce ce suntem frustrați când pierd tricolorii?

Main 4 v2 romania euro 2016 Cu tricoul pe cap, așa a plecat România de la Euro 2016. Foto: AFP / Getty Images

Încă un campionat la televizor. Ne-am obișnuit să fim telespectatori, însă de ce nu facem performanță, de ce nu avem rezultate, cum se naște prăpastia dintre așteptări și realitate, de ce suntem frustrați când eroii noștri o dau în bară? Am discutat cu un psiholog ca să ne spună cum să ne facem bine și să depășim mai ușor aceste momente.

„Așteptările nu țin cont de realitate, țin cont de nevoia de a reuși. Faptul că nu există mijloace tehnice sau materiale e cumva uitat,” a spus pentru Vecinul.net psihologul Paul Diaconescu, făcând trimitere la situația din fotablul românesc: cluburi în insolvență, scandaluri de corupție, lipsa de investiții în infrastructura sportivă și în cluburile de tineret.

„Dimensiunea economică are o puternică legătură cu ceea ce se întâmplă acum. Apoi, e dimensiunea emoțională a populației pentru care a fi fotbalist e un model aspirațional. Oamenii își aleg eroii, iar sportul întotdeauna a oferit acești eroi. Avem o paralelă foarte bună în acest moment cu Simona Halep. Dar ce facem cu eroii? Ne transferăm anumite așteptări pe care noi nu am reușit să le atingem către acești super-oameni și proiectăm asupra lor doar așteptări de succes. În momentul în care ei nu au succes, frustrarea noastră este dublată: peste frustrarea fiecăruia se adaugă frustrarea că succesul nu vine nici măcar din altă parte,” a explicat Paul.

Neputința pare să fi fost cuvântul-cheie acceptat, în final, și de cei care controlează destinele fotbalului românesc.

„Îmi pare foarte rău pentru parcursul echipei naționale și pentru fanii care au sperat într-un parcurs mai bun. Nu dorința ne-a lipsit, a fost vorba de neputință,” a mărturisit președintele FRF, Răzvan Burleanu, la conferința pe care a susținut-o după revenirea de la Campionatul European.

Declarația a fost făcută după ce echipa națională a pierdut, după 68 de ani, în fața Albaniei, scor 0-1. Naționala de fotbal a României a fost eliminată de la Euro 2016 după ce a încheiat pe ultimul loc, cu un singur punct și nicio victorie, o grupă din care au mai făcut parte Franța, Elveția și Albania.

Rezultatele slabe ale unei echipe sunt un indicator foarte clar că managemenul nu este cel care trebuie, e de părere Paul.

„Opinia mea este că e o chestiune mai degrabă sistemică și are legătură cu nivelul de management. Noi întodeauna ne întoarcem la Cupa pe care am câștigat-o, întotdeauna ne gândim la Hagi, la marii antrenori români care au antrenat în lume, dar, dacă ne gândim istoric, acestea sunt momente punctuale, nu reprezintă o continuitate,” explică Paul de ce fotbalul din România înseamnă mai mult heirupism, cu rezultate de conjunctură, decât rezultate solide pe termen lung.

 

Islanda, cea mai mare surpriză de la Euro 2016

Cea mai mică țară care a participat vreodată la un campionat european de fotbal, în care în urmă cu 15 ani fotbalul nu era sport profesionist și în care nu se putea juca fotbal decât trei luni pe an, condusă de un antrenor care a lucrat până de curând ca medic dentist part-time, a produs cea mai mare surpriză de la Euro 2016. Islanda, țara cu 330.000 de locuitori și 21.500 de jucători legitimați, a învins cu 2-1 Anglia, țara care a inventat fotbalul și care are peste 4 milioane de jucători profesioniști și o populație de 55 de milioane de locuitori. 

Abonează-te la Vecinul.net prin SMS sau card (cost de la 15 lei pe lună) și susține acest proiect media independent să ofere conținut de calitate. Fii vecinul nostru și susține-ne! 

Ai nevoie de cont premium pentru a putea vizualiza tot conținutul. Abonează-te aici!

Acest articol este proprietatea Vecinul.net și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link activ către pagina acestui articol.

Share


Alte articole0 Comentarii


Adaugă un comentariu

Îți apreciem părerea. Intră în cont și vei putea comenta.