Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

40 de ani de la primul zece din istoria gimnasticii! Reversul din 2016: am ratat Jocurile Olimpice

Nadia comaneci Performanța Nadiei a dat peste cap tabela de marcaj, care nu era setată să afișeze o astfel de notă, motiv pentru care a apărut nota 1.00. Sursa: The Associated Press

Pe 18 iulie 1976, Nadia Comăneci intra în istoria sportului mondial după ce a executat perfect exerciţiul de la paralele și a obţinut prima notă de 10 din istoria gimnasticii. Performanța Nadiei a luat prin surprindere întreaga lume și a dat peste cap tabela de marcaj, care nu era setată să afișeze o astfel de notă, motiv pentru care pe panou a apărut nota 1.00. 

La doar 14 ani, Nadia a câştigat la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976 cinci medalii. Campioana va reveni în Canada pentru a 40-a aniversare a ediţiei la care a făcut istorie și va fi prezentă pe 21 iulie la un spectacol în onoarea Jocurilor Olimpice din 1976, pe Stadionul Olimpic, eveniment organizat în cadrul Jocurilor Quebecului.

Nadia Comăneci, născută pe 12 noiembrie 1961, a început gimnastica la vârsta de 5 ani. La vârsta de 11 ani a câştigat primul său titlu de campioană naţională absolută. S-a retras din activitatea competiţională în 1984, având în palmares 25 de medalii câştigate la Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale şi Campionate Europene, dintre care 16 de aur. 

În noiembrie 1989, Nadia a emigrat în Statele Unite ale Americii, s-a căsătorit cu Bart Conner, campion de gimnastică al SUA şi campion olimpic, iar cei doi au un băiat, Dylan Paul, născut în 2006.

Din păcate, la 40 de ani de la primul 10 din istoria gimnasticii, echipa de gimnastică a României a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Fetele noastre au terminat pe locul cinci în turneul preolimpic de la Rio, în condițiile în care doar primele patru echipe clasate merg mai departe la Olimpiadă. Este pentru prima dată în ultimii 48 de ani când România nu e prezentat la Jocurile Olimpice cu echipa de gimnastică. 

Gimnastica artistică este sportul care a adus României cele mai multe medalii la Jocurile Olimpice, 25 de aur, 20 de argint și 26 de bronz.  

Ai nevoie de cont premium pentru a putea vizualiza tot conținutul. Abonează-te aici!

Acest articol este proprietatea Vecinul.net și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link activ către pagina acestui articol.

Share


Alte articole0 Comentarii


Adaugă un comentariu

Îți apreciem părerea. Intră în cont și vei putea comenta.